Hogyan kell használni egy Elektromos Autót?

Hogyan kell használni egy Elektromos Autót?

Hogyan kell használni egy elektromos autót? Az elektromos autókat nagy általánosságban ugyanúgy kell használni, mint a benzines, vagy dízel társaikat. Van azonban néhány kulcsfontosságú különbség, amelyek többsége a jármű mozgatásával, lassításával és működtetésével kapcsolatos. Ismerd meg őket!

Az Elektromos Autó töltése

Az Elektromos Autó töltése

1. Keresd meg az autód töltőnyílását.

Az elektromos töltőnyílás típustól függően több helyen is lehet. Sok járműnél megtalálható a bal hátsó vagy a jobb oldali sárvédőn, ahol általában a benzines vagy dízel autók töltőnyílása is található. Más autók elektromos töltési csatlakozói közvetlenül a vezetőoldali ajtó előtt vannak elhelyezve, vagy a motorháztetőbe kerültek beépítve.

Fontos, hogy ismerd, hogy hol van az autód töltőcsatlakozója (és hogyan lehet kinyitni), mielőtt útnak indulsz.
Ha nem vagy biztos benne, hol található egy adott modell töltőcsatlakozója, tekintsd át a járműhöz kapott használati útmutatót.
2. Nyisd ki a töltő nyílást az autón.

2. Nyisd ki a töltő nyílást az autón.

A töltő nyílás általában egy gomb megnyomásával nyitható, vagy egy kis kar meghúzásával a középső konzolon. Bizonyos modellekben a töltőnyílás kioldása megtalálható a műszerfalon vagy a vezetőoldali ajtó panelen is.

Ne felejtsd el ismét becsukni a töltő nyílás ajtaját, miután elkészültél a jármű töltésével.
A fedélnek becsukást követően automatikusan le kell záródnia.
Csatlakoztasd a töltőkábelt az autó töltőnyílásához.

3. Csatlakoztasd a töltőkábelt az autó töltőnyílásához.

Miután kinyitottad a töltőnyílást, látnod kell egy előlapot, amelynek közepén 3, vagy típustól függően több szabályosan elhelyezett lyuk van. Helyezd a töltőkábelt a lyukakba, hogy elkezdhesd az elektromos autó töltését.

A pontos töltési idő függ a jármű akkumulátorának aktuális töltöttségi szintjétől, és a töltőberendezés által biztosított töltési teljesítménytől. (Váltóáramú töltőoszlop esetén az autóba épített inverter nagyságától) A töltési sebességek (általában az otthoni konnektoros, a gyors töltő és a villám töltő néven ismertek.) az akkumulátorra irányított feszültség mennyiségét mutatják.
Körülbelül 7-8 óra töltést igényel, hogy az akkumulátort teljesen lemerült állapotból az otthoni konnektoros töltéssel 80-90%-os szintre feltöltsd. A gyorstöltővel ugyanez a töltés 4-5 órányi időre csökken, míg a villámtöltővel a töltési idő akár 30 perces időtartamra is rövidülhet.
Onnan tudhatod, hogy az autó akkumulátorának töltése befejeződött, amikor az akkumulátort jelző szimbólum a műszerfal kijelzőjén teli állapotot jelez.
Töltsd az elektromos autódat otthon, vagy útközben.

4. Töltsd az elektromos autódat otthon, vagy útközben.

Ha úgy döntesz, hogy saját elektromos autót vásárolsz, akkor használhatod az otthoni konnektoros töltőt, vagy a gyors töltési módot is az autó töltésére. A legtöbb nyilvános töltőállomás gyors töltést tesz lehetővé. (Ezek Type 2 néven ismertek) De több helyen is elérhető a villámtöltő is (CCS, CHAdeMO, SuperCharger nevezetűek), amiknek köszönhetően akár 30-40 perces töltést követően azonnal folytathatod az utazásod.

A napi ingázás távolsága, a szokásos parkolóhelyedig történő eljutás hossza, a nyilvános töltőállomások elérhetősége mind fontos tényező, amelyeket figyelembe kell venned, amikor eldöntöd, hogy melyik elektromos autó típus felel meg számodra.
Használj olyan weboldalakat (telefonos Applikációkat), mint pl. a Töltőpont, vagy a PlugShare, hogy gyorsan megtaláld a töltőállomásokat a közvetlen közeledben, bármikor, amikor távol vagy otthonról.

Elektromos Autó Használata

Az autó bekapcsolásához nyomd meg a „Start” gombot.

1. Az autó bekapcsolásához nyomd meg a „Start” gombot.

A fékpedál lábaddal történő lenyomásával egyidejűleg nyomd meg egyszerűen a kormányoszlop melletti „Start” gombot. A központi kijelző elkezd világítani, és halk suttogó hangot hallatsz, amikor a motor életre kel.

Előfordulhat, hogy a jármű nem indul el sikeresen, ha az akkumulátor egy bizonyos töltöttségi szint alatt van. (Le van merülve) Az autó indításához szükséges minimális akkumulátor töltöttségi szint a pontos modelltől és az akkumulátor típusától függően változik.
Miután elérted az autóval a célállomást, az indítással megegyezően a „Start” gomb benyomásával tudod kikapcsolni a járművet.
Bizonyosodj meg róla, hogy mielőtt elindulsz az autóval, a rögzítő fék (elektromos kézifék) ki legyen kapcsolva.
Ismerkedj meg a különféle vezetési módozatokkal.

2. Ismerkedj meg a különféle vezetési módozatokkal.

Míg a legtöbb elektromos autó egyetlen sebességgel működik, gyakran más beállításokkal is rendelkeznek, amelyek célja, hogy jobban elősegítsék a vezetési élményt. Ide tartoznak a folyamatos gyorsuláshoz szükséges sportmódok, valamint a sebességkorlátozó és fékezési funkciók, amelyek megnövelik az akkumulátor élettartamát, illetve az egy töltéssel teljesíthető hatótávot.

A legtöbb elektromos autónál a kormánykerék vagy a konzol mellett található kapcsolóval/nyomógombbal választhatsz az egyes vezetési beállítások között.
A hibrid járművek általában ugyanazokat a sebességváltókat használják, mint a hagyományos belső égésű motorokkal ellátott autók – parkoló (P), hátra menet(R), üres (N), haladás (D) és lassú menet (L).
A vezetés megkezdéséhez óvatosan nyomd le a gázpedált.

3. A vezetés megkezdéséhez óvatosan nyomd le a gázpedált.

A hagyományos benzines és dízel motorokkal ellentétben az elektromos járművek szinte azonnal nyomatékot generálnak, ami azt jelenti, hogy a mozgáshoz a gázpedál minimális lenyomása is elegendő. Ha ez az első alkalom, hogy elektromos autót vezetsz, elsőként egy rövid távolságot tégy meg. Indulj el lassan, és fokozatosan növeld a jármű sebességét, amíg kényelmesen érzed magad, így elérve az autó teljes gyorsítását.

Néhány használatig eltarthat, mire megszokod az elektromos autó fejlettebb gyorsulását, ha ezt megelőzően a hagyományos autó vagy teherautó vezetéséhez szoktál hozzá.
Az érzékenyebb gyorsulás különösen városi közlekedésnél hasznos, ahol gyakran „elindulás-megállás” ritmust diktál a forgalom.
A jármű akkumulátor töltöttségi szintjének minél magasabb szinten tartása érdekében finoman fékezz.

4. A jármű akkumulátor töltöttségi szintjének minél magasabb szinten tartása érdekében finoman fékezz.

A legtöbb esetben egyszerűen leveheted a lábad a gázpedálról, és az autó fokozatosan megáll. Ha hirtelen csökkentened kell a sebességet, nyomd le kissé a fékpedált, vagy hirtelen emeld le a gázpedálról a lábad. (A legtöbb elektromos autó intelligens gázpedállal rendelkezik. Érzékelik annak sebességét, ahogy a lábad leveszed a gázpedálról és ennek arányában növelik a fékezési erőt.)

Kerüld a fékek ismétlődő nyomogatását vagy a hirtelen megállást, amennyire csak lehetséges, mivel ez csak kevésbé teszi hatékonnyá az autó töltöttségi szintjének a megőrzését.
Az elektromos autók forradalmi fékrendszert használnak, amelyet úgynevezett „regeneratív fékezésnek” hívnak, ami azt jelenti, hogy minden egyes lelassuláskor a fékezési energiát használják fel és irányítják vissza az akkumulátorba.
A hatékony fékezés megtanulása nem csak javítja az autó hatótávolságát, hanem növeli az autó hagyományos fékjeinek az élettartamát is.
Vigyázz a többi sofőrre, kerékpárosra, és gyalogosra az úton.

5. Vigyázz a többi sofőrre, kerékpárosra, és gyalogosra az úton.

Az elektromos autók hihetetlenül csendesek – valójában olyan csendesek, hogy a körülötted élő emberek nem hallják, hogy egy autóval érkezel. Ez azt jelenti, hogy különösen óvatosnak kell lenned vezetés közben. Figyelj mindarra, ami folyamatosan zajlik körülötted, és készülj fel arra, hogy lelassulj, vagy egy pillanat alatt megállj, amikor csak szükséges.

Kapcsold be a jármű világítását, amint elsötétedik, hogy könnyebben látható légy.
A kerékpárosok és a gyalogosok elhaladásakor mindig lassíts, és adott esetben a lámpák villogtatásával tudasd velük, hogy közeledsz.

Elektromos Autó hatótávjának maximalizálása

Ismerd meg a három fő töltési sebességet.

1. Ismerd meg a három fő töltési sebességet.

A leglassabb töltés az otthoni konnektorról 230V-os energiát kínál, és töltési óránként körülbelül 11km távolságot eredményez. (10 Amperes biztosíték esetén) A gyors töltők, amik 3 fázisú váltakozó áramról működnek (TYPE 2), az autó beépített inverterének méretétől függően  óránként akár 55-110km töltésére képesek. A leggyorsabb villámtöltők a töltéshez egyenáramot (DC) használnak, hogy a jármű akkumulátora akár fél órán belül 80-100% energia töltöttségi szintjét visszaállítsák. 

Az 230V-os konnektorról történő töltés a leglassabb, de a legkényelmesebb töltési lehetőség, mivel a legtöbb szabványos fali csatlakozóval elérhető. Akkor érdemes használni, amikor az autó amúgy is áll. Például este, vagy a munkaidő alatt. Ilyen módon töltöd fel az elektromos autód az esetek nagy többségében.
A villám töltés általában kevesebb töltőállomáson érhető el, de ezek a helyek elég általánosak ahhoz, hogy megtaláld azt, amikor szükséged van rá.
Töltsd a járművet használatok között.

2. Töltsd a járművet használatok között.

Tartsd figyelemmel a műszerfalon az akkumulátor töltöttségi állapotát jelző kijelzőt, hogy megtudd, hogy mekkora energia maradt az autóban. Amint lecsökken a töltöttségi szint 30–40%-ra, keresd meg a legközelebbi nyilvános töltőállomást. Ne felejtsd el, hogy egy általános közepes hatótávolságú jármű teljes feltöltése 220 Voltos konnektor aljzatból akár 10-15 órát is igénybe vehet. Gyors töltővel 3-4 órányi idő, míg villám töltővel 30-40 perc.

Hosszabb utak tervezésekor mindig az autó legnagyobb egy töltéssel megtehető hatótávját vedd figyelembe a töltéssel egybekötött pihenők meghatározásakor, illetve hogy meghatározd, hány megállót kell közbeiktatnod az utazás alatt.
Mindig húzd ki az autóból a töltőkábelt, amint a töltés befejeződött, ha lehetséges. Ha a 100%-os töltöttségi szint elérése után csatlakoztatva hagyod, az nagy igénybevételt, megterhelést jelenthet az akkumulátor számára. Idővel ez ténylegesen csökkentheti az  akkumulátor teljes kapacitását. Ezen kívül, nem korrekt a töltés végeztével foglalni mások elől a töltőt.
Az olyan weboldalak, mobiltelefon applikációk, mint a Töltőpont, vagy a PlugShare, megkönnyítik a legközelebbi töltőállomás megkeresését, míg távol vagy az otthoni töltés lehetőségétől.
Korlátozd a szükségtelen elektromos fogyasztók használatát.

3. Korlátozd a szükségtelen elektromos fogyasztók használatát.

Az autó összes elektronikus rendszere, beleértve a sztereó, a hő- és a levegő, valamint a kommunikációs és navigációs alkalmazásokat, közvetlenül az akkumulátorról használja az energiáját. Ez azt jelenti, hogy minél több elektromos berendezést használsz, annál rövidebb utat leszel képes megtenni a következő töltőig. Ezért a legjobb, ha az elektromos autód leginkább a helyzetváltoztatásra (A pontból B pontba történő eljutásra) használod, nem pedig luxusautóként.

Mivel az olyan szórakoztatási, kényelmi berendezések, mint a rádió és a légkondicionálás, ugyanazt az egyetlen  energiaforrást terhelik a használatuk során, az elektromos autó nem biztos, hogy a legjobb jármű az autós kikapcsolódásokhoz.
Kerüld a jármű tartós extrém hőmérsékletnek történő kitételét.

4. Kerüld a jármű tartós extrém hőmérsékletnek történő kitételét.

Az intenzív hő és hideg az akkumulátort nagymértékben lemerítheti, illetve a hő terhelés miatt a fűtő / hűtő berendezést teljes gázzal kell működtetni, ami szintén az akkumulátor töltését csökkenti. Ahhoz, hogy a legjobb hatótávot hozd ki az egyes töltésekből, kövesd nyomon az időjárás-előrejelzést, és ennek megfelelően öltözködj. A hideg napokon öltözz rétegesen, vegyél meleg ruhákat magadra, illetve viseljen rövid ujjút, és tekerd le az ablakokat, amint a hőmérséklet emelkedni kezd.

Ha lehetséges, tartsd az elektromos autód klimatizált garázsban, amikor nem vezeted. Ez nem csak lelassítja az akkumulátor töltöttségének a csökkenését, hanem kellemes hőmérsékleten is tartja a kabint, így mire elindulsz az autóval, a megfelelő utazó-hőmérséklet áll majd a rendelkezésedre, emiatt sokkal kevésbé kell a fűtést vagy a légkondicionálót használnod. Amennyiben nem áll rendelkezésedre klimatizált garázs, úgy érdemes a kabin felfűtését vagy lehűtését még indulás előtt megtenned, amikor az autód még a töltőn van.
A hideg sokkal kedvezőtlenebb hatással van az akkumulátor töltöttségi szintjére, mint a meleg. A fagyos körülmények megközelítőleg 20-30%-kal csökkenthetik az elektromos autó általános hatótávolságát.

Elektromos Autó használati tippek

Ha elektromos autóra cseréled a mostani autód, akkor évi 250.000 – 500.000 Ft-ot takarítasz meg az üzemanyag-költségeknél.

A legtöbb újabb jármű ára 9.000.000,- Ft feletti, de könnyen találhatsz a piacon pár 10.000 kilométert futott újszerű példányokat már 5.500.000,- Ft-tól.
Az elektromos autókra nem kell parkolást fizetni a magyar városokban.
Az elektromos autókra nincs cégautó fizetési kötelezettség, így okos döntés cég nevére vásárolni őket.
Az elektromos autó napelemes rendszerről történő töltése nemcsak teljesen környezetbarát, hanem ingyenes is.
Az elektromos autó használatát kockázatmentesen ki is tudod próbálni. Használd az elektromos autóbérlés szolgáltatást.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top