Elektromos autó töltőállomás otthon

Létesíts saját töltőállomást az otthonodban. Nemcsak környezetbarát megoldás, ami növeli ingatlanod értékét, hanem egy jó befektetés is. Az elektromos autód töltését el tudod végezni az alatt az idő alatt, míg az autóddal parkolsz. Akár estéről legyen szó, akár más használaton kívüli időszakokról.

Elektromos autó töltőállomás otthon​
Elektromos autó töltőállomás otthon​

Elektromos autó töltő kiépítése otthon

Elektromos autó töltő kiépítése otthon
Elektromos autó töltő kiépítése otthon

Az elektromos autó töltő kiépítése otthon többféle módon lehetséges. Egyrészt használhatod az elektromos szolgáltatótól, a helyi áramszolgáltatótól vásárolt áramot az elektromos autód töltéséhez, másrészt a saját napelemes rendszereddel is előállíthatod az áramot, amit az autód töltésére használsz fel. A legideálisabb megoldás, ha napelemes rendszerrel megtermelt áramot használsz, ugyanis a mai modern napelemek élettartama minimálisan mintegy 35-45 év, így szinte ingyen juthatsz ez alatt az idő alatt elektromos energiához. Most már lehetőséged van töltőállomást létesíteni a saját otthonodnál az ingatlanodban.

Függetlenül attól, hogy napelemekkel állítod e elő az áramot, vagy pénzért vásárolod azt a helyi áramszolgáltatódtól, az otthoni elektromos autó töltőt fel tudod szereltetni akár a házad, garázsod oldalfalára, akár a kertben, vagy a kocsi beállódhoz egy különálló töltő oszlopra is.

Az otthon elhelyezett elektromos autó töltő kortól és nemtől függetlenül egyszerűen használható, és teljes mértékben biztonságos.

otthon elhelyezett elektromos autó töltő
otthon elhelyezett elektromos autó töltő

Küldd el kérdésed az otthoni elektromos autó töltőd telepítésére vonatkozóan

  Gyakori kérdések az otthoni elektromos autó töltőről

  Mitől függ, hogy mekkora napelemes rendszer kell az elektromos autó töltéséhez otthon?

  A napelemes rendszer méretét az éves szinten autózáshoz szükséges elektromos energia mennyisége alapján kell kiszámítani. Ezt még a háztető árnyékmentes felületének tájolása és dőlésszöge befolyásolja.

  Napelemes rendszer nélkül is lehet tölteni otthonról?

  Természetesen. A háztartás elektromos hálózata is tökéletes megoldás az elektromos autó otthoni töltéséhez.

  Milyen gyors az otthoni töltőállomás töltési sebessége?

  A töltési sebességet több tényező is befolyásolja. Az elektromos autódban található inverter mérete (ez alakítja át a váltóáramot egyenárammá), a töltéshez rendelkezésre álló Amper mennyisége, a töltési veszteség mértéke.

  Mennyi idő az otthoni töltőállomás kiépítése?

  Maga a fizikai munka 1-2 nap időt vesz igénybe. Napelemes rendszer esetén annak engedélyeztetése áramszolgáltatótól függően pár hetes időtartam.

  Mi történik az árammal, amit akkor készít a napelemes rendszer, amikor nem töltöm az autót? Elvész?

  Nem vész el. Visszatáplálható az áramszolgáltató hálózatába későbbi felhasználás céljából, vagy elraktározható saját energiatárolóban is.

  Miért nem jó, ha konnektorból töltöm az autóm?

  Tölthető hagyományos konnektorból, szabványos fali aljzatból is az elektromos autó, viszont a töltési sebesség ebben az esetben a leglassabb. Mindenképp olyan pontról javasolt a töltése, ami saját érintésvédelmi berendezéssel rendelkezik. Amennyiben a töltéshez hosszabbítót is igénybe veszel, készülj arra, hogy minél hosszabb a kábel, amin eljut az áram az autódig, annál nagyobb lesz a töltési veszteséged.

  Gyakori kérdések az otthoni elektromos autó töltőről
  Scroll to Top