Az elektromos teherautó előnyei

ELEKTROMOS TEHERAUTÓ ELŐNYEI

OLCSÓ ÜZEMANYAG

A leggyakoribb működési kiadás, az üzemanyag költsége az elektromos autók esetében körülbelül harmada a hagyományos versenytársaikhoz képest. Az elektromos árammal egy km költsége sokkal alacsonyabb, mint benzinnel vagy gázolajjal. A hagyományos üzemanyagokra átszámítva nagyjából 2 liternyivel lehet 100 km-t megtenni egy középkategóriás villanyautóval, de a kisebb autók még ennél is kevesebbet fogyasztanak. 15-20 ezer km-es éves futásteljesítmény mellett ez akár több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

OLCSÓ ÉS EGYSZERŰ KARBANTARTÁS

Fékezéskor az autó mozgási energiája nem vész el a féktárcsának nyomódó fékbetétek súrlódásakor, hanem az elektromotort generátorként hajtva elektromos árammá alakul. Ez az energia az autó következő felgyorsításakor újra felhasználható. Ezzel nem csak a városi fogyasztás csökkenthető drasztikusan, de jelentősen csökken a fékbetétek és féktárcsák kopása is. A legtöbb villanyautóban valószínűleg sosem fognak féktárcsát cserélni, azok annyira nem kopnak. A belső égésű rendszerekkel összehasonlítva az elektromos autókban jelentősen kevesebb meghibásodásra alkalmas alkatrész található, nincs kipufogórendszer, váltómű, önindító, turbó, kettős tömegű lendkerék vagy kordántengely, így kevesebb alkatrész meghibásodásával kell számolnunk, ami egyszerűbb és olcsóbb karbantartást jelent.

FINOM REZONANCIA ÉS REZGÉSEK MINIMALIZÁLÁSA, NINCS ZAJKIBOCSÁTÁS

Az alkatrészek különbsége – természetesen a motoré is – a finom rezonanciát és az erőteljesebb rezgéseket is csökkenti, így téve kényelmesebbé az utazást. A belsőégésű motorok szüntelenül ismétlődő robbanások energiáját igyekeznek forgómozgássá alakítani, miközben megállás nélkül rázzák az autó karosszériáját, illetve a benne ülő utasokat. Ehhez annyira hozzászoktunk, hogy már nem is vesszük észre. Az elektromos autók károsanyag- és zajkibocsátásának környezeti és egészségügyi előnyei is jelentősek. Az elektromos motor zajtalan működése nemcsak az utasokat, de a környezetét sem zavarja, ezáltal csökkentve az ebből származó, főképp stresszen alapuló megbetegedéseket, amely elsősorban a városi életforma esetén bír nagy jelentőséggel. A zajszennyezettség hatalmas gondot okoz a fejlett és fejletlen országokban egyaránt, különösképpen hazánkban, mivel Budapest az egyik leghangosabb város Európában.

KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSE

Az elektromos autó nem szennyezi a közvetlen környezetét, és ha az elektromos áramot környezetbarát módon állítjuk elő, akkor az elektromos autó máshol sem szennyez. A hazai áramtermelés kétharmada már ma is lényegében kibocsátásmentes. Az elektromos autó használatát nem érinti az AdBlue hiány.

FOLYAMATOS NYOMATÉK

Az elektromos motor folyamatos nyomatékot tud biztosítani, ezáltal jelentősen jobb gyorsulás érhető el, amely mind az esetleges előzések gyorsabbá és biztonságosabbá tételéhez, mind a vezetési élményhez nagyban hozzájárul. Nincs megtorpanás, nincs turbólyuk, nincs sebességváltás. Csak kényelmes és élvezetes gyorsulás. Az autók padlójába épített akkumulátor miatt az autók súlypontja alacsony, ami növeli a stabilitást és javítja a vezetési élményt.

ZÖLD RENDSZÁM

A zöld rendszám előnyei közé sorolható a teljes körű ingyenes parkolás, amely a főváros összes kerületében, illetve több mint 45 nagyobb városban érvényes. Emellett számos területre behajtási engedély illeti a zöld rendszámmal rendelkező járműveket, amihez több parkolási lehetőség is tartozik, hiszen az elektromos autók olyan helyeken is várakozhatnak, ahol hagyományos meghajtású autók nem tehetnék.

ELEKTROMOS TEHERAUTÓ TÖLTÉSI IDEJE

OTTHONI TÖLTÉS

Otthoni töltésnek nevezzük, amikor a villanyautósok hatótávon belül használják a járműveiket, majd az otthonukban, az autó állás idejében történik a töltés. Ilyen helyen nem számít túlságosan a töltés sebessége, mert az autó egyébként is áll. A töltési idő az autós számára itt tulajdonképpen csak az a pár másodperc amíg a töltőkábelt bedugja a kocsiba.

CÉLÁLLOMÁS TÖLTÉS

A célállomás töltést, mint fogalmat olyan helyekre használjuk, ahova a villanyautós azért érkezik, mert ott van éppen dolga. A célállomásra érve az autót egy parkolóban hagyja és eltölt az adott helyen egy-két-három órát, amennyit az ügyeinek elintézése igénybe vesz.

VILLÁMTÖLTÉS (DC)

A villámtöltés olyan szolgáltatás, amit a villanyautós többnyire a hosszú utazásai során szeretne igénybe venni. Lényege, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a tovább haladáshoz szükséges kilowattórákat. A villámtöltők mellett nem szeretnénk több időt eltölteni, mint amennyit egy megszokott tankolás vesz igénybe. Érdemes erre az időszakra beütemezni a pihenési időt, ebédidőt.

Körültekintő szervezéssel gyakorlatilag nincs semmilyen időveszteség a töltések miatt. Azon a néhány hosszabb úton, amikor a hatótávon túlra merészkedik a villanyautós, a megfelelő villámtöltő hálózat igénybevételével néhányszor 10 perc az a veszteség, amit elszenved egy belsőégésű motoros autóban ülőhöz képest.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top